Abonneren  Inloggen

Tips & Tricks: Belijmen, cacheren en andere klevende creativiteit

30 juli 2024

Een simpele tip deze editie: laat de creatieve oplossingen niet beperken door de bestaande zelfklevende producten. Of het nu is voor een selfmailer, verpakking of een technische oplossing: er is vast en zeker een toepassing die dit mogelijk maakt. Onderstaand loopt Björn Suierveld van Silk Screen Holland er een aantal door:

Koudlijm

Voor het simpel verkleven van 2 oppervlaktes tegen elkaar is het gebruik van een koudlijm zeer geschikt. Koudlijm is een lijm die na aanbrengen droog is met een minimale kleefkracht.

Een aangebrachte koudlijmstrook. Wanneer twee stroken op elkaar worden aangebracht, verlijmen deze onder druk met elkaar. Dit resulteert in een gesloten verpakking waartussen bijvoorbeeld een blister kan zijn aangebracht.

De truc is dat wanneer 2 oppervlaktes van deze lijm elkaar raken, dit verkleeft met elkaar. Bij de verwerking hiervan heb je geen speciale toepassingen nodig; enkel enige druk uitoefenen op de samengevoegde oppervlakten is voldoende.

Er bestaat ook een koudlijmvariant die verkleeft wanneer deze onder warmte en druk wordt verwerkt. Hiervoor is wel een machine benodigd die dit kan. Deze toepassingen zie je veel terug bij onder andere blisterverpakkingen, ze werken het best op kartonsoorten.

De feitelijke werking van deze lijm is gelijk aan de koudlijmtoepassing. Het verschil is dat deze lijm krachtiger is, en voor meer ondergronden geschikt. Nadelig is dat deze onder zowel druk als warmte geactiveerd moet worden.

Plaatselijke belijming

Daarnaast is het mogelijk om door het aanbrengen van plaatselijke belijming, en op het contra-materiaal een ‘releaselak’, je eigen stickers te maken. Ideaal voor bijvoorbeeld selfmailers of retailacties. Zo geef je waarde aan een drager die deze houdt als er een sticker is afgenomen. De drager kan bijvoorbeeld een dikkere gestreken kwaliteit papiersoort zijn terwijl het stickermateriaal dat erop geplaatst wordt van dunnere kwaliteit kan zijn, of een kunststof. Op deze manier is (bijna) alles te cacheren en geeft dit een extra functionaliteit aan het drukwerk, met legio mogelijkheden.

Gombelijming: ongekend simpel en megahandig: bevochtig de gegomde zijde en breng het aan op de gewenste ondergrond. Gebruik het als sluiting van drukwerk of in het geval van de afbeelding als etiket van een fles.

Gom: een beetje retro, maar wel actueel

Als laatste voorbeeld een toepassing uit de oude doos: gom. Niet alleen als sluiting op selfmailer of envelop, maar zeker ook als oplossing voor bijvoorbeeld spaaracties. Maak het een beetje vochtig en het verkleeft op bijna elke ondergrond. Een beetje retro misschien, maar nog steeds actueel.

Bovenstaande laat hopelijk zien dat er – buiten de gebaande paden – nog heel veel meer mogelijk is op dit vlak.

In PRINTmatters delen we graag kennis. Kennis waarmee je klanten nog beter kunt adviseren, de bedrijfsefficiency kunt verbeteren of om te inspireren. Bekijk meer Tips & Tricks.

Foto boven: Custom stickers of functionele etiketten. Neem 2 of meerdere materialen; creëer een drager door middel van een releaselak. De lijm zal hier niet op hechten. Voorzie de andere materialen van een (deel)belijming, cacheer deze met elkaar en een passend product is geboren.

Tekst en beeld: Björn Suierveld, Silk Screen Holland


Wil je het gedrukte PRINTmatters Magazine ontvangen? Neem dan een proefabonnement!