Abonneren  Inloggen

SCREEN showt op Drupa nieuwe inkjetprinters voor handelsdruk, labels en voedselveilige verpakkingen

6 juni 2024

PRINTmatters sprak op Drupa met Martijn van den Broek, regional salesmanager Benelux van SCREEN Europe, bekende producent van high speed inkjetprinters. Hij gaf uitleg over SCREEN’s belangrijkste innovaties.

We begonnen het rondje door de stand bij de True Press JET 560HDX, het nieuwe paradepaard van SCREEN Graphic Solutions op het gebied van commercial printing. Van den Broek: ‘Deze machine print sneller, in een hogere kwaliteit en in een hoger kleurbereik, en hij bevat revolutionaire zonedroging, een nieuw type contactloze droging dat nog niet gebruikt wordt in deze industrie. Verder is het instellen van het papier in hoge mate geautomatiseerd. Er is ook gewerkt aan de stabiliteit en de uptime van de machine. Zo kunnen we automatisch de conditie van inktnozzles monitoren.’

Naar lagere productiekosten per A4

Van den Broek vertelde dat deze nieuwe inkjetprinter nog beter dan het vorige model aansluit op de trend in Europa en Amerika dat offsetpersen worden vervangen door inkjetprinters. ‘Het belangrijkste daarbij is dat wij nu - door het gebruik van de nieuw ontwikkelde Screen Truepress SC2-inkt - direct op standaard gestreken offsetpapier kunnen printen zonder een primer te gebruiken. Ook print de Truepress JET 560HDX aanzienlijk sneller dan het vorige model, namelijk 150 meter per minuut bij een maximale papierbreedte van 560 millimeter. Het vorige model haalde 100 meter per minuut. Het gevolg is dat de vaste productiekosten per geprinte A4 dalen.’

Een klein beetje druk van de ketel

Het belang van die lagere productiekosten per afdruk - een trend die we ook bij andere nieuwe inkjetprinters op Drupa waarnemen - is enorm, want alle overige kosten van papieren media in sectoren als Direct Mail en Uitgeven zijn de laatste jaren enorm gestegen: niet alleen de papier- en energiekosten, maar zeker in Nederland ook - dankzij de monopoliepositie van PostNL - de verzendkosten. Lagere kosten per afdruk door nieuwe productietechnologie kunnen dan net het verschil maken waardoor sommige uitgevers of marketeers bij merkhouders besluiten om papieren media toch maar te blijven gebruiken in respectievelijk hun uitgeef- en communicatiemix.

Labelpers met primerkop

De tweede machine die van den Broek liet zien is SCREEN’s labelpers, de Truepress LABEL 350UV SAI. Daarvan staan er in Europa 150, waarvan 12 in de Benelux. Van den Broek: ‘In deze labelinkjetprinter is ruimte voor acht rijen koppen. Zeven daarvan zijn ingevuld: CMYK, oranje, blauw en wit. Nu hebben we vooraan een primer JET-kop. Dat betekent dat de machine nu zelf een primer kan aanmaken, bijvoorbeeld om daarmee papiersoorten die anders minder geschikt zijn voor labelprinting, toch heel strak te bedrukken. Ook kun je die primerkop gebruiken voor embellishments.’

Showmodel: SCREEN’s inkjetprinter voor voedselveilige flexibele verpakkingen

Nog niet op de markt, maar alvast wel getoond werd de bètaversie van de Truepress PAC 830F: een watergedragen inkjetprinter voor het bedrukken van voedselveilige, flexibele kunststof verpakkingen. Van den Broek: ‘De eerste commerciële installatie zal begin 2025 in Japan plaatsvinden. De eerste Europese installatie volgt naar verwachting een jaar later. De machine print met een snelheid van 75 meter per minuut op een breedte van 83 centimeter.’

SCREEN Graphic Solutions geeft in zijn perscommunicatie aan dat deze inkjetprinter het betere alternatief voor offsetdrukken is bij runlengtes tot 4.000 meter, vanwege onder meer kortere insteltijden, snellere jobwissels, en de eliminatie van benodigde drukplaten, reinigingsmiddelen en andere gebruiksmiddelen. De offsetpersen van een verpakkingsdrukker hoeven hierdoor alleen te worden ingezet voor grotere productieruns. Het gevolg van die uitgebalanceerde inzet van inkjet en offset is dat de Overall Equipment Effectiveness (OEE) van een verpakkingsdrukker omhoog gaat.


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief