Abonneren  Inloggen

Sappi Europe voltooit tweede fase van moderniseringsproject papierfabriek in Gratkorn

7 mei 2024

Sappi Europe heeft de tweede fase voltooid van een moderniseringsproject in drie fasen bij de fabriek in Gratkorn, Oostenrijk. De dubbelcijferige miljoeneninvestering consolideert de positie van Sappi als wereldwijde producent van gestreken fijn papier. Het doel van dit moderniseringsproject is om de overgang naar Industrie 4.0 te vergemakkelijken.

Gratkorn Mill is de belangrijkste fabriek en de hoofdlocatie van de productie van Magno Paper. Magno is een houtvrij gestreken papier dat wereldwijd door klanten wordt gebruikt voor hoogwaardige publicaties, zoals kunstcatalogi, boeken, tijdschriften, jaarverslagen en kalenders.

Voor fase twee van het moderniseringsproject werkte Sappi samen met leveranciers zoals Honeywell en Siemens om de processen te verbeteren. Door de efficiëntere manier van werken voor de medewerkers en een constantere prestatie, neemt de productiviteit toe. Dankzij de upgrade kunnen de processen in Gratkorn op één enkel automatiseringsplatform draaien, waardoor minder hardware nodig is, kosten kunnen worden bespaard op reserveonderdelen en minder onderhoud nodig is.

’Deze investering toont aan dat Sappi gelooft in de kracht en de mogelijkheden van oplossingen op basis van gedrukte media en papier. Wij investeren voortdurend in productielocaties om het portfolio voor de lange termijn veilig te stellen’, zegt Rens Huijnen, Product Manager van Sappi Europe.

Wat is de volgende stap?

In de volgende moderniseringsfase, die in 2025 klaar moet zijn, worden veelvoorkomende uitdagingen in de papierindustrie aangepakt, zoals het vinden van vervangende onderdelen voor machines die niet meer worden geproduceerd.

Duurzaamheid bij Sappi Europe

Sappi Europe blijft stappen zetten om te voldoen aan zijn duurzaamheids- en klimaatverplichtingen. Deze toezeggingen omvatten:

  • Het verbeteren van de aanpak van watermanagement;
  • Het vergroten van het aandeel hernieuwbare en schone energie met 11%;
  • Het verminderen van de totale energie met 5%;
  • Het verminderen van afval met 5%;
  • Het verminderen van specifieke broeikasgas emissies (Scope 1 en 2) met 25% tegen 2025.

In lijn met deze ambities hebben twee investeringen in het vernieuwen van de waterturbines in de waterkrachtcentrale van Gratkorn Mill in 2018-2020 de waterkrachtproductie met bijna 10% verhoogd. Door in 2022 over te schakelen van een kolenboiler naar een multi-fuelboiler, heeft de fabriek de CO2-uitstoot met meer dan 30% weten te verlagen en de uitstoot van stof en stikstofoxide (NOx) sterk laten verminderen. Al het afvalwater van de Gratkorn-fabriek wordt zuurstofvrij gemaakt en volledig behandeld in de afvalwaterzuiveringsinstallatie voordat het terugstroomt naar de zuivere rivier de Mur.


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief