Abonneren  Inloggen

China hofleverancier van drupa 2024

25 maart 2024

China is hofleverancier van drupa 2024. Dat blijkt uit een analyse door PRINTmatters van de ingeschreven standhouders per 23 maart. Duitsland volgt op korte afstand. Beide landen maken ongeveer de helft van het standaanbod uit. En Nederland? Dat haalt met 48 standhouders ook de Top Tien. Hieronder volgen de belangrijkste gegevens over het standaanbod.

Grofweg 55% van het totale standaanbod op drupa, ’s werelds grootste grafische vakbeurs, komt uit Europa, 40% komt uit Azië en 4,4% uit Noord-Amerika. De rest van de wereld maakt de overige 0,6% uit, met Egypte als belangrijkste land (12 stands).

Top tien landen op basis van aantal standhouders

Dit zijn de 10 landen met het grootste standaanbod op drupa 2024:

 1. China (met Hong Kong): 398 standhouders (25,6%)
 2. Duitsland: 367 standhouders (23,7%)
 3. Italië: 137 standhouders (8,8%)
 4. India: 81 standhouders (5,2%)
 5. Groot-Brittannië: 64 standhouders (4,1%)
 6. Verenigde Staten: 54 standhouders (3,5%)
 7. Turkije: 49 standhouders (3,2%)
 8. Nederland: 48 standhouders (3,1%)
 9. Zwitserland: 43 standhouders (2,8%)
 10. Spanje: 33 standhouders (2,1%)

Enkele nuanceringen

Natuurlijk is het aantal standhouders niet de enige maatstaf voor het relatieve belang van een land op drupa 2024. Landen als Japan en Israël, die buiten deze top-10 vallen, tellen bijvoorbeeld belangrijke wereldspelers met een hoogwaardig aanbod aan de mondiale grafische industrie. Denk bijvoorbeeld aan op drupa vertegenwoordigde partijen als respectievelijk Kyocera en Horizon, en Landa en Scodix. Daarnaast is bijvoorbeeld een Japanse producent als Ricoh op drupa vanuit het Europese kantoor, gevestigd in Londen, geteld als een Britse standhouder.

Bovendien zal de verdeling naar vierkante meters qua percentages waarschijnlijk een wezenlijk andere taartdiagram voor de verdeling over het aantal landen opleveren in vergelijking met het standaanbod sec. Maar daarover heeft drupa op haar website geen (geaggregeerde) gegevens beschikbaar gesteld.

Blick vom Verwaltungsgebäude der Messe Düsseldorf auf das Messegelände.
View from the administration building of Messe Düsseldorf to the exhibition grounds.
Uitzicht over Messe Düsseldorf

Wat leveren de Chinese standhouders?

Toch is het een teken aan de wand dat een dermate groot aantal Chinese standhouders de Messe Düsseldorf later deze lente aandoet. Het aantal van 400 wordt de komende weken zeker overschreden. De meeste van die standhouders leveren oplossingen op het gebied van de door drupa onderscheiden productcategorieën “PostPress / Converteren / Verpakken” (164 stands), gevolgd door “Materiaal” (118 stands) en “PrePress / Drukwerk” (64 stands). De rest van de Chinese bedrijven is verdeeld over kleinere Drupa-productcategoriëen of heeft hierover niets aan de beursorganisatie doorgegeven.

Wat verder opvalt

Ook India is “on the rise”, met 81 standhouders op drupa. Nu ook deze slapende reus is ontwaakt, kunnen dat er tijdens drupa 2028 ook zomaar honderden worden. Niet geheel verrassend: bij dit land is “PrePress / Drukwerk” de belangrijkste vertegenwoordigde productcategorie.

Enkele andere dingen die opvallen aan de standverdeling over de landen:

 • Italië is met 137 standhouders veruit de “best of the rest”.
 • Frankrijk is mager vertegenwoordigd, met 27 standhouders. Dat zijn er nog minder dan de 33 uit Spanje, en evenveel als de 27 uit Zuid-Korea.
 • Van oudsher belangrijke landen als Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn qua aantal standhouders inmiddels weggevaagd door Azië: 7,6% van de standhouders komt uit één van beide eerstgenoemde landen, tegenover 40% uit Azië.
 • België is vertegenwoordigd met 26 standhouders.
Uitzicht over de Messe Düsseldorf ‘by night’

Ook tijdens Fespa Global Print Expo in Amsterdam viel de opmars van de Chinese deelnemers al op. Wel waren het veelal kleine stands, en diverse standhouders leken daar drukker in de weer met hun smartphone dan met het aantrekken van standbezoek. Toch is het verstandig voor westerse producenten van printproductiemiddelen om de opkomst van China en India uiterst serieus te nemen. Binnenkort komen we hier in een artikel uitgebreid op terug.

Foto boven: Het China Paviljoen op drupa 2016

Tekst: Wim Danhof | Foto’s: Messe Düsseldorf - ctillmann


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief