Abonneren  Inloggen

Müller Martini neemt alle aandelen Hunkeler Groep over

7 december 2023

Müller Martini en Hunkeler bundelen hun krachten voor de toekomst. ‘Na zorgvuldige afweging hebben de eigenarenfamilies besloten om de Hunkeler Groep te laten fuseren met de Müller Martini Groep’, zo meldt Müller Martini in een persbericht. Müller Martini Holding AG heeft alle aandelen van de Hunkeler Group overgenomen. De familie Hunkeler en Crédit Mutuel Equity hebben al hun aandelen verkocht aan Müller Martini. De partijen zijn overeengekomen de koopprijs niet bekend te maken.

Hunkeler en Müller Martini zijn al jaren close. In de Tweede Wereldoorlog werkte Hans Müller als werktuigbouwkundig ingenieur voor Hunkeler. In 1946 richtte hij zijn eigen bedrijf op, de onderneming Hans Müller / Grapha. De goede relatie tussen de bedrijven stamt al uit die tijd. ‘De lokale nabijheid in de regio Zofingen in Zwitserland en het reeds bestaande en succesvolle partnerschap in de machine- en componentensector vormen een ideaal startpunt voor een nog nauwere samenwerking in de toekomst’, licht Müller Martini toe.

Gezamenlijke activiteiten

Door de krachten te bundelen zien de bedrijven grote kansen om hun innovatieactiviteiten te bundelen en hun wereldwijde klantenbasis in de toekomst nog beter te bedienen door gezamenlijke verkoop- en serviceactiviteiten. Daarom hebben de twee eigenarenfamilies besloten tot de strategische transactie die heeft geleid tot de overname van Hunkeler AG door Müller Martini AG.

‘De grafische industrie verandert voortdurend en vraagt regelmatig om nieuwe innovaties’, zegt Bruno Müller. ‘Door de belangrijkste componenten van de twee bedrijven, zoals personeel, expertise en technologie, te combineren, zullen we onze wereldwijde klantenkring nog beter kunnen bedienen met innovatieve oplossingen in de toekomst.’

Voordelen

‘Er bestaat een langdurige samenwerking tussen Hunkeler en Müller Martini en er vindt regelmatig uitwisseling plaats’, aldus Stefan en Michel Hunkeler. ‘De mogelijkheid voor de fusie is momenteel zeer gunstig voor zowel onze partners als onze gezamenlijke klanten, omdat een gecombineerde onderneming aanzienlijke voordelen zal opleveren. Dit is ook een krachtige verbintenis voor de regio Zofingen.’

In het persbericht worden een aantal vragen over de fusie beantwoord:

  • Het management van Hunkeler AG onder leiding van Daniel Erni blijft verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken.
  • De naam Hunkeler, de Hunkeler producten en diensten en de Hunkeler Innovationdays blijven ongewijzigd.
  • De Hunkeler-locatie in Wikon en zijn medewerkers blijven behouden.
  • De huidige dagelijkse gang van zaken gaat onveranderd door.
  • Aanpassingen worden samen uitgewerkt en gecontroleerd doorgevoerd.
  • Het internationale zakendoen gaat tot nader order gewoon door via de huidige kanalen.
  • Men is van plan om zaken te blijven doen met andere afwerkingsbedrijven die momenteel samenwerken met Hunkeler.
  • Bestaande contractuele verplichtingen worden nagekomen.
  • De komende dagen wordt een integratieproject gelanceerd waarin de fusie van de twee bedrijven samen wordt uitgewerkt.
  • Bevindingen en maatregelen zullen regelmatig worden gecommuniceerd en beheerd door een stuurgroep.

​‘Wij zijn er vast van overtuigd dat printproducten een veelbelovende toekomst hebben’, zo sluiten de bedrijven af. ‘Ons uitgebreide oplossingenportfolio en onze nog grotere consultancy-expertise als gevolg van de fusie van deze twee geweldige bedrijven zullen ons beter positioneren om de kansen en voordelen van de voortdurende digitale transformatie in de markt aan te pakken. Hierdoor zijn we een nog sterkere partner voor end-to-end afwerkingsoplossingen, vooral in het groeisegment van de boekproductie in kleine oplagen.’

Foto boven: De bedrijfsoverdracht tussen eigenarenfamilies. Van links naar rechts: Stefan Hunkeler (voorzitter van de raad van bestuur van Hunkeler AG), Michel Hunkeler (afgevaardigde van de raad van bestuur van Hunkeler AG), Bruno Müller (CEO Müller Martini AG), Rudolf Müller (eigenaar en lid van het bestuur Müller-Martini AG), Daniel Erni (CEO Hunkeler AG) en Franz Hunkeler (beschermheer van Hunkeler AG).

Bron en foto: Müller Martini