Abonneren  Inloggen

Maia Matches maakt hypermoderne interpretatie van Jheronimus Bosch ‘De dood van een vrek’

27 juli 2023

Deze vrijdag wordt in het Grafisch Atelier Den Bosch (GA) een zeefdruk onthuld die de activistische kunstenaar Maia Matches speciaal voor het GA maakte. Het is de 19e jaarprent op een rij, waarmee het GA op een laagdrempelige manier kunst bij mensen thuis wilt brengen. Dit jaar is het de beurt aan Matches die met haar maatschappelijk geëngageerde werk taboe-onderwerpen aansnijdt die naadloos aansluiten bij de tijdgeest van 2023.

GA jaarprent 2023 ‘A Bigot’s Boudoir’

Het werk van Matches is eigentijds en rauw, met oog voor detail en soms controversieel. Als striptekenaar haalt ze veel maatschappelijke thema’s aan met in het bijzonder feminisme. Zo is haar alter ego “Bitch” een duivelse demi-vrouw met maar één doel: de val van het patriarchaat. Ook in de GA jaarprent speelt dit karakter een prominente rol. In de hypermoderne interpretatie van Jheronimus Bosch ‘De dood van een vrek’, staat niet de dood maar Bitch voor de deur. Ze zal de andere figuren, zoals de ultra-rechtse transfoob Matt Walsh die in bed ligt met de oerconservatieve Tucker Carlson, wel eens een lesje komen leren. Het verhalende werk getiteld ‘A Bigot’s Boudoir’ (vrij vertaald: de slaapkamer van de schijnheilige) leest als een spotprent. Matches wil hiermee de kwetsbare positie van transgenders aan de kaak stellen: ‘Ik heb een fascinatie voor de alt-right cultuur. Mijn tekeningen zijn een uitlaatklep om mijn frustraties te uitten over ongelijkheden in de maatschappij tegen minderheden.’

Over Maia Matches

Maia Matches (1980, Toronto) groeide op in Canada en kwam op haar 19e naar Nederland om haar droom na te leven: kunstenaar worden. Ze volgde de kunstacademie in Den Bosch, waar ze met haar neus midden in de krakersscène viel. Het opende haar maatschappelijke ogen nog verder. Sindsdien hebben haar tekeningen een boodschap, met het doel een discussie op gang te brengen. Het werk van Matches blijft niet ongezien. Ze is uitgegroeid tot een gerespecteerd striptekenaar en schopte het in 2019 tot Stadstekenaar van Amsterdam.

GA Jaarprent

In samenwerking met gerenommeerde kunstenaars ontwikkelt het Grafisch Atelier Den Bosch één keer per jaar een werk in beperkte oplage dat voor een groter publiek betaalbaar is. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de werkplaats, projecten en tentoonstellingen van het GA. De eerste jaarprent werd uitgegeven in 2002 en sindsdien is er een indrukwekkende collectie ontstaan. De jaarprent 2023, een zeefdruk op basis van een analoge tekening op ware grootte, is in een oplage van 85 stuks gedrukt en voor 125 euro te koop via www.gadenbosch.nl/shop.

Onthulling

De kunstenaar onthult zelf de jaarprent tijdens de zomerborrel op 28 juli in het GA, waarbij ze een artist talk zal houden over de betekenis van het werk. Daarnaast is in het GA tussen 21 augustus en 30 september een kleine expositie van het kleurrijke werk van Matches te zien, die tijdens werkdagen gratis te bezoeken is.

Bezoek de website van Grafisch Atelier Den Bosch voor meer informatie.

Foto boven: Maia Matches bij het drukproces van haar jaarprent in het GA (Foto: Angélica Vis)


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters