Abonneren  Inloggen

Franse papierfabriek Lana stopt, door personeelsgebrek

24 juli 2023

Wat in 2015 door de Franse overheid nog een ‘levend erfgoedbedrijf’ werd genoemd moest deze zomer helaas aankondigen de deuren te sluiten. Het in Straatsburg gevestigde Lana Papier kwam in juni in een liquidatieproces terecht. Het 150 jaar oude bedrijf maakte een reeks specialistisch en op maat gemaakt papier met bijzonderheden als watermerktechnieken.

President en directeur-generaal Lasse Brinck, die het bedrijf in 2013 uit faillissement verwierf, vertelde aan de Britse grafische titel Printweek dat, ondanks recordverkopen vorig jaar, het verlies van sleutelpersoneel de operatie zwaar had beïnvloed en dat de daaruit voortvloeiende verliezen onhoudbaar bleken. ‘Onze ploegleiders zijn zeer ervaren technici. We hebben meer dan 5.000 verschillende soorten papier geproduceerd en sommige daarvan zijn zeer complex. We hadden vier ploegleiders. Helaas is één van hen overleden, een ander is in april 2022 geopereerd en hij is nog steeds niet terug aan het werk.’ In totaal werkten er bij Lana Papier 67 mensen.

Ondanks lopende plannen om nieuwe arbeiders op te leiden, raakten de productieverstoring en de daaruit voortvloeiende inefficiënties de financiën van de fabriek. De omzet van de fabriek bedroeg vorig jaar € 21 miljoen (£ 17,92 miljoen) en de jaarlijkse productiecapaciteit bedroeg 20.000 ton. Toen Brinck het overnam, bedroeg de omzet € 14 miljoen.


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters