Abonneren  Inloggen

‘Deel je winst. Dat maakt dat mensen blijven’

28 juni 2023

Die uitspraak is van ondernemer Simon Biltcliffe, een succesvolle Britse grafimedia-ondernemer. Hij is eigenaar van Webmart: destijds alleen een rotatiedrukkerij, nu een bureau voor geïntegreerde online en offline marketing.

Biltcliffe staat dankzij zijn visie, op meer dan één onderwerp, vaak op het podium zoals bij TEDx, het IMD in Lausanne, de Harvard Business School en the University of Oxford. Zo heeft hij een visie op communicatie, maar ook op de vorm die een onderneming zou moeten hebben.

Ondernemers moeten hun rijkdom marxistisch herverdelen

Het kapitalisme als systeem om rijkdom te vergaren, en het marxisme als inspiratie om die rijkdom eerlijk te verdelen. Dat is de opmerkelijke filosofie van de Webmart-eigenaar. ‘Dit bedrijf heeft nooit om mij gedraaid. Leiderschap draait er niet om dat jij zoveel mogelijk geld bijeen verzamelt, want individuele hebzucht en egoïsme verwoesten de cultuur. Dat wat jij voor alle anderen doet, is wat telt.’

Deel van de winst naar alle werknemers

‘Niemand in een bedrijf wil dat de persoon aan de top alles krijgt. Ik ben voor de “SEXI-scheme”, oftewel de Senior EXcutive Incentive scheme: tot 400.000 pond van de jaarwinst van Webmart wordt 100% geherinvesteerd in het bedrijf. Van 400.000 tot 1 miljoen pond winst gaat de helft van die zes ton winst naar het team en de helft naar mij.’ Boven 1 miljoen pond winst gaat al die winst naar de medewerkers, en iedereen hetzelfde bedrag. ‘In 2021 behaalden we met 43 medewerkers 1,2 miljoen pond winst. Iedereen heeft dus een goede reden om in dit bedrijf te blijven: intellectueel, emotioneel én financieel. Het gevolg is dat mensen lang bij ons in dienst blijven. Dus welkom in dit marxistisch kapitalisme.’

Lees het uitgebreide verhaal van Biltcliffe, dat ook ingaat op de positie van print in deze online wereld, in de nieuwe PRINTmatters.


De nieuwste PRINTmatters ook ontvangen?

Neem een proefabonnement en kies voor nazending