Abonneren  Inloggen

Primeur: PRINTmatters als boek

13 februari 2023

Wat nou als we onze editie, waarin we extra aandacht aan ‘het boek’ besteden, als boek laten produceren? Dat leuke idee is werkelijkheid geworden. We zijn er trots op dat de eerste editie van PRINTmatters 2023 deze week als boek verschijnt.

Het binderswerk deed Probook in Utrecht, waarbij het inhangen van het genaaid gebrocheerde boekblok in de harde band op een door Amstel Graphics geleverde machine gebeurde. Deze editie met ‘boek’ als thema staat boordevol informatieve artikelen over ontwikkelingen en producties in boekenland.

Mooiste boekomslag en #Booktok

Elk jaar verzorgt Libris Blz. een consumentenverkiezing die uitwijst wat het mooiste boekomslag is. Uit het rijk geïllustreerde artikel met een interview met Jan Peter Prenger, boekinkoper bij Libris Blz. blijkt dat Nederland geldt als voorloper in ontwerp en productie. We signaleerden dat de #Booktok een stimulans is voor jongeren on te lezen en dat blijkt een ware boost te geven aan het aantal verkochte boeken, ook in Nederland.

Automatiseren

Automatiseren is een must. Vooral omdat het de onderneming verder helpt. Dat wisten ook ARSprintmedia-eigenaren Thomas Martens en Loek van Schijndel toen ze 15 jaar geleden de offsetdrukkerij overnamen. Met een focus op boekproducties in kleine, vaak gepersonaliseerde, hoeveelheden timmert het bedrijf succesvol aan de weg met onder meer het consumentenmerk Bookadew. Ondertussen zijn alle offsetpersen er uit, draaien er printers en investeren de mannen stevig in de nabewerking. Het is zo knap geautomatiseerd dat het kinderboek dat consumenten vandaag bestellen, waarvan het verhaal afgestemd wordt op hun specifieke gezinssamenstelling, morgen al op de post gaat.

Liefde voor boeken

Thomas Toxopeus vertelt over zijn bedrijf New Energy Printing dat als boeken-specialist-intermediair groeide van 1 naar 15 man. Esther Scholten, directeur van de stichting De Best verzorgde Boeken zegt in het interview over de jaarlijkse vak-competitie: ‘Ik word heel blij van de liefde waarmee mensen boeken maken.’

Te hoge PostNL-tarieven

Naast alle informatieve en inspirerende artikelen over de boekenmarkt en -producties komen we nog even terug op de ontwikkeling in de tarievenstructuur bij PostNL, waardoor magazines versturen veel te duur wordt. Veel ondernemers en enkele brancheverenigingen uiten hun ongenoegen over de ontwikkelingen.

Offset plaatlogistiek

We gaan ook nog in op een nog efficiëntere drukplaatlogistiek. Een systeem van Heidelberg waar de platen automatisch hun route door het bedrijf vinden tot aan het inhangen van de offsetplaat in de pers.

Kleur: Heilige huisjes omver schoppen

Een ander stukje vakmanschap krijgt een schop onder de komt. Printkenner en onafhankelijk denker Eddy Hagen rekende tijdens de Agfa Offset Packaging Value Conference 2022 af met de alom gekoesterde kleurmythen.

Nog veel, veel meer vind je in deze boekenspecial in boekvorm.