Abonneren  Inloggen
Van onze partner SCREEN Europe

Elep profileert zich als nieuwe labelproducent

30 november 2022

Met Elep uit Lommel komt een nieuwe labelproducent kijken op de markt. Het Belgische bedrijf installeerde deze zomer een industriële, digitale drukpers voor etiketten die voldoen aan de nieuwste normen voor voedselverpakkingen.

Elep heeft een rijke geschiedenis als enveloppenproducent, die teruggaat tot 1963. Vandaag is Elep met zijn 65 werknemers de laatste industriële fabrikant van enveloppen in België.

‘Om onze continuïteit op de lange termijn te verzekeren, wilden we onze activiteiten diversifiëren’, zegt Yves Peiffer, CEO van Elep. ‘Begin 2020 viel onze keuze op de productie van zelfklevende etiketten op rol. Een ander segment dan enveloppen, maar we kunnen er wel bogen op onze knowhow die we gedurende decennia hebben opgebouwd.’

De pandemie heeft de keuze voor labels alleen maar bevestigd. ‘Het coronavirus dwong een groot deel van de economie tot stilstand, maar de voedingssector bleef al die tijd onverminderd groeien. Want elk verpakt product heeft minstens één etiket nodig, en het wordt alsmaar belangrijker om de consument correct en volledig te informeren over de inhoud van de verpakking.’

Eerste installatie in Europa

Na een intensieve zoektocht naar de beste drukpers voor zelfklevende etiketten op rol, koos Elep voor de Truepress Jet L350 SAI LM van de Japanse leverancier SCREEN. ‘SCREEN Europe kwam eruit als de beste keuze op het gecombineerde vlak van kwaliteit, service en prijs’, aldus Yves Peiffer.

‘We vonden het belangrijk om de allernieuwste technologie in huis te halen. Zo is ‘onze’ printer de allereerste installatie van de SAI LM buiten Japan. De ‘SAI’ in de naam van de printer verwijst naar de heldere, kwalitatieve kleuren die hij kan drukken. De kleuren zijn ook heel stabiel, wat door label-inkopers uit alle sectoren wordt geapprecieerd. ‘LM’ staat voor ‘low migration’ van inktdeeltjes, en de LM-inkt voldoet aan de belangrijkste wetgeving in Europa voor de verpakking van voedingsmiddelen.’

Een tweede belangrijk criterium bij de aankoop was de ondersteuning door SCREEN. De technici van SCREEN hebben de medewerkers van Elep tijdens de zomer in Lommel opgeleid, en staan nu nog steeds klaar met advies bij technische vragen. Het Europese hoofdkwartier van SCREEN bevindt zich in Amstelveen, op slechts anderhalf uur rijden van Lommel.

Labels on demand

Met zijn nieuwe drukpers mikt Elep op kleine tot middelgrote oplages voor voedingsproducenten. Gezien de digitale technologie kan Elep oplages vanaf 100 etiketten aanleveren, maar ook rollen met enkele honderdduizenden labels.

Met 60 meter per minuut kan de printer snel gepersonaliseerde labels on demand bijdrukken waardoor klanten kleinere voorraden aan etiketten hoeven bij te houden. Het beperken van papier- of inktverliezen, en het werken zonder drukplaten, zijn belangrijk voor Elep gezien haar lange en erkende geschiedenis in duurzaamheid.

Nieuwe sales manager voor nieuwe labeldivisie

Met Nadine Vanderwaeren trok Elep begin 2022 een ervaren business development manager aan voor haar nieuwe labeldivisie. Nadine komt uit de sector en heeft een ruime expertise in materialen en kennis van de labelmarkt. ‘Digitale druk wordt alsmaar belangrijker omdat klanten steeds meer flexibiliteit wensen. Elep wil voor zijn nieuwe klanten in labels een echte partner zijn en de beste oplossing adviseren qua veiligheid, duurzaamheid en efficiëntie. Klanten kunnen er vertrouwen in hebben dat ze voor kundig labeladvies bij ons aan het juiste adres zijn’, aldus Nadine Vanderwaeren.

Meer weten over het etikettenaanbod van Elep? Contacteer Nadine via nadine.vanderwaeren@elep.be of + 32 467 04 29 79.