Abonneren  Inloggen

KVGO kijkt naar mogelijkheden tijdens ‘Dag van de grafische ondernemer’

16 november 2022

Zo’n 100 deelnemers kwamen gisteren in Conferentiecentrum Drakenburg in Baarn bijeen voor de ‘Dag van de grafische ondernemer’, georganiseerd door het KVGO. Op het programma stonden, naast de besloten ledenvergadering, diverse workshops waarbij ook niet-leden konden aansluiten.

Na het besloten gedeelte lichtten directeur Brecht Grieten en voorzitter Dick Naafs, met wie we onlangs nog een gesprek hadden, de gekozen richting van het KVGO wat verder toe. ‘Het KVGO wil toegevoegde waarde bieden aan de ondernemer’, zei Grieten. Onderdeel van de nieuwe richting is o.a. een nieuwe website (die ook gisteren gelanceerd werd) en een veranderd contributie-model, dat het aantrekkelijker maakt voor nieuwe leden om in te stappen. Daarnaast kunnen ook niet-leden advies vragen over actuele onderwerpen. Grieten is optimistisch over de toekomst van de branche. Hij wilde de aanwezigen dan ook inspireren om vooral te kijken naar mogelijkheden en deed een oproep aan grafische ondernemers om hun inzichten te delen: ‘Alle ideeën zijn welkom’.

Parallelsessies

Tijdens de parallelsessies, gepresenteerd door diverse KVGO-specialisten, kwamen de thema’s Maatwerk arbeidsvoorwaarden, Wijziging pensioenstelsel, Samen digitaal veilig en de Informatieplicht energiebesparende maatregelen aan bod. Tijdens die laatstgenoemde sessie bleek hoezeer die informatieplicht het ondernemerschap kan beknotten. Een aantal deelnemers gaf aan hoe verregaand de gevolgen van deze maatregelen zijn: de overheid verplicht ondernemers te investeren in duurzaamheid terwijl deze om hun bedrijf voor de toekomst te behouden eigenlijk zouden moeten investeren in een nieuwe pers. Meer informatie over o.a. deze maatregelen is overigens te vinden op een speciale pagina over CO2 en energiemanagement op de KVGO website.

Een slide uit de presentatie van Gijs Vermeulen

Innovatie in de grafische sector

Het officiële programma werd afgesloten met een presentatie met als thema “Innovatie in de grafische sector” door Jos Steutelings, managing director van VIGC. ‘Een crisis betekent samenwerken,’ zei hij. Net als Grieten focuste hij op innovatie en het zien van mogelijkheden. ‘De laatste 2,5 jaar is de grootste digitale training geweest sinds jaren.’

Hij wees op de onuitputtelijke bron van mogelijkheden waaruit de print- en verpakkingsbranche kan putten. Om zijn verhaal te illustreren deelde hij een video over een dance-label dat hun nieuwe release dankzij een unieke verpakking zeer effectief onder de aandacht wist te brengen.

Hoe een originele verpakking kan zorgen voor een unieke beleving

Tot slot vroeg woordkunstenaar Willem Gunneman de deelnemers de middag in een aantal kenmerkende woorden samen te vatten. Op onnavolgbare wijze smeedde hij deze woorden samen tot een fantastisch lied op de melodie van een nummer van André Hazes. Een inspirerende afsluiter van de dag!

Netwerken

Dat de onderwerpen en thema’s die gedurende de dag aan bod kwamen genoeg gespreksstof gaven, bleek tijdens de netwerkborrel na afloop van het event. Er ligt dan ook een mooie kans voor het KVGO om haar zelfgekozen rol als versterker, vernieuwer, verbinder en vertegenwoordiger voor ondernemers in de grafische branche verder uit te breiden.


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters