Abonneren  Inloggen

Langste koe ter wereld op muur in Friesland

27 oktober 2022

Friesland is nog een stukje mooier gemaakt dankzij een enorm koe-kunstwerk op een 80-meter lange muur op een bedrijventerrein in Leeuwarden. In opdracht van ondernemer Wiebe Tromp creëerden de makers, de Friese fotograaf Sunny Gardeur en ontwerper Ruud van Dijk, een blikvanger van jewelste.

Het kunstwerk van de langste koe ooit in het Friese landschap is een work of art van ontwerper Ruud van Dijk en fotograaf Sunny Gardeur. De eerste illustratie van een koe is letterlijk en figuurlijk uitgegroeid tot niets minder dan een toegepast kunstwerk gebaseerd op echte Friese “modellen”. Voor het kunstwerk stonden twee verschillende koeien namelijk model voor de kop en de kont. Het zijn twee dames uit een kudde van 60 Fries-Hollandse zwartbonte koeien van de Ekoboerderij van de familie Arink in Lievelde. Het kunstwerk werd afgelopen vrijdag onthuld door Henk Angenent, vlakbij de plek waar de voormalige boer in 1997 aan zijn glorieuze Elfstedentocht begon.

Ontwerper Ruud van Dijk (links) en fotograaf Sunny Gardeur (foto door Simon van van der Woude)

Mix van fotografie en tekening

Wiebe Tromp, derde-generatie-eigenaar van het gelijknamige bedrijf op industrieterrein De Zwette, gaf opdracht om een blinde muur van 80 meter lang en bijna 4 meter hoog te voorzien van een kunstwerk. Het leverde een bijzondere vorm van toegepaste kunst op, met de imposante Friese koe prominent in het landschap. ‘Een mix van fotografie en tekening’, aldus de makers, ’Zonder twijfel de langste koe ter wereld.’

Tromp wilde al langer iets bijzonders doen met de lange, grijze betonmuur aan het Van Harinxmakanaal: ‘Industrieterreinen zien er vaak grijs en eentonig uit terwijl het juist toonbeelden van productiviteit zijn.’ Wie de 80 meter lange muur aan het Van Harinxmakanaal voorbijvaart, leest via een “KoeR-code” van alles over het kunstwerk en het bedrijf van Tromp. ‘Ik vind het prachtig dat passanten op het Van Harinxmakanaal langs een schitterend kunstwerk varen in plaats van een saaie muur van beton!’, aldus de ondernemer.

Wiebe Tromp bij het kunstwerk in wording (Foto: Sunny Gardeur)

Een zo glad mogelijk oppervlak

Het kunstwerk werd op de muur aangebracht door Haan Reclamewerk uit Stiens. ‘Voor het beste effect moest het beeld als het ware opgenomen worden in de muur, want dat ziet er het mooist uit’, aldus Douwe de Haan. De koe werd niet op een doek of op een paneel geprint, maar direct aangebracht op de muur. Daarmee kreeg de afbeelding een ‘graffiti-look’. Met de muur als achtergrond en de echte rietkraag langs het water gaat het beeld van de koe helemaal op in de omgeving.

Het aanbrengen van de afbeelding kostte een man of vier twee-en-een-halve week werk. De muur moest worden schoongemaakt, alle stukjes die los zaten, moesten er afgebikt worden want het oppervlak moest zo glad mogelijk zijn. Na een laatste reinigingsbeurt begon eindelijk het plakwerk. Inmiddels kijkt de langste koe vanaf haar oever trots en een tikkie brutaal over het water. ‘Als je nu voorbijvaart geeft het geheel, waarvan de koe onderdeel is geworden, een heel artistieke beleving,’ vindt De Haan, ‘en ik denk dat dat de meerwaarde is van het beeld.’

Voor de exacte locatie van het kunstwerk op koeglemaps en informatie over het project kun je terecht op de website.

Foto in header: Sunny Gardeur, Gardeur Fotografie


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de PRINTmatters nieuwsbrief