Abonneren  Inloggen

Challenge accepted: kansen en uitdagingen tijdens Het Congres van VIGC

21 oktober 2022

Meer dan 200 professionals uit de grafische branche kwamen gisteren samen in Lamot, de voormalige bierbrouwerij in Mechelen. Daar vond voor de achtste keer Het Congres plaats, georganiseerd door VIGC, het Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie.

Ook PRINTmatters was aanwezig op Het Congres

In het programma was aandacht voor de verschillende uitdagingen waarmee de sector te kampen heeft. In keynotes en panelgesprekken werd dieper ingegaan op klantgerichtheid, de toekomst van de grafische industrie, het aantrekken van personeel (the war on talent), duurzaamheid en de economische vooruitzichten. En hoewel het duidelijk is dat de branche voor grote uitdagingen staat, was er vooral ook enthousiasme over de vele kansen in de branche: het aantrekken van jong talent, investeren in duurzaamheid, focussen op niche markten, hoe jongere generaties kleur brengen in de maatschappij en hoe technische ontwikkelingen als Metaverse print kunnen versterken. Zoals één van de panelleden zei: ‘Innovatie kan onze sector redden’.

Na het slotwoord werden VIGC-jubilarissen in het zonnetje gezet en maakte Grafoc de winnaar van een Printmediacoaching voucher bekend. Die werd gewonnen door Desmedt Labels uit Bornem. Vervolgens kon er worden nagepraat tijdens de receptie en walking dinner.

Het volgende evenement van VIGC staat al op de planning: op 8 november vindt VIGC verbindt!’ plaats. Daarmee wil VIGC de laatstejaars studenten van AP hogeschool (Antwerpen), LUCA (Gent) en Artevelde hogeschool (Gent) verbinden met de grafische bedrijfswereld.


In de volgende PRINTmatters lees je een uitgebreid verslag van Het Congres.

Neem een proefabonnement