Abonneren  Inloggen

Stora Enso wil papierlijn ombouwen

8 juni 2022

Stora Enso is een haalbaarheidsstudie gestart op haar papierproductielocatie in Langerbrugge, België, voor de ombouw van een van de twee papierlijnen naar een gerecycled kartonlijn. De investering is een gevolg van de toenemende vraag naar gerecycled verpakkingskarton.

Krantenpapierlijn

De vestiging van Stora Enso in Langerbrugge heeft momenteel twee papierlijnen in productie, één voor krantenpapier en één voor supergekalanderd tijdschriftenpapier. De haalbaarheidsstudie zal zich toespitsen op de ombouw van de krantenpapierlijn. De conversie zou Stora Enso in staat stellen haar capaciteit voor gerecyclede en recyclebare verpakkingsmaterialen verder uit te breiden en te voldoen aan de groeiende vraag bij eindgebruikers in onder andere de industrie, e-commerce, meubels en elektronica.

In 2025 in productie

De haalbaarheidsstudie zal naar verwachting in de eerste helft van 2023 worden afgerond. Afhankelijk van een investeringsbeslissing zal de omgebouwde lijn naar verwachting in 2025 in productie zijn. De jaarlijkse capaciteit zou 700.000 ton testliner en gerecyclede golfplaten zijn en zou jaarlijks een omzet van ongeveer 350 miljoen euro bij volledige capaciteit. De totale investering voor de verbouwing wordt geraamd op circa 400 miljoen euro.

Concurentiepositie in West-Europa

‘Vandaag de dag produceren we gerecycled golfkarton in Polen, voornamelijk voor de Oost-Europese markt. Een verbouwing in Langerbrugge zou ons ook in West-Europa een concurrentiepositie geven. Naast het inkopen van materialen voor gerecycled golfkarton, zal de studie ook de behandeling van verschillende inkomende recyclingstromen beoordelen. We kunnen belangrijke lessen halen uit de voorgaande conversies op andere locaties, die met succes zijn voltooid’, zegt Hannu Kasurinen, Executive Vice President van de divisie Packaging Materials.

Stora Enso kondigde in maart van dit jaar aan dat het een verkoopproces startte voor een mogelijke desinvestering van vier van zijn vijf papierproductielocaties. De site van Langerbrugge is uitgesloten van dit proces en blijft binnen de Groep. De toekomst van de SC-papierlijn van de site in Langerbrugge zal worden geëvalueerd als er een beslissing wordt genomen over de ombouw van de krantenpapierlijn.

Terugtrekking

Gerald Petersen zegt op LinkedIn dat de volledige terugtrekking uit de papiermarkt door het bedrijf hiermee in zicht is: ‘Een opmerkelijke overgang waar in het verleden 70% van de omzet uit papier kwam, is al veranderd in 15%, wat bijna de laatste fase is om uit te stappen. Een hoogwaardige fase in de totale circular economy keten wordt overgeslagen voor snel rendement.’