Abonneren  Inloggen

Authenticatie van bankbiljetten met je smartphone

11 april 2022

Bankbiljetten worden steeds moeilijker om te vervalsen. De samenwerking tussen Koenig & Bauer Banknote Solutions en het Institute for Industrial Information Technology (inIT) van de Ostwestfalen-Lippe University of Applied Sciences levert hier een belangrijke bijdrage aan. Het maakt nieuwe authenticatieoplossingen mogelijk via een smartphone.

Bankbiljetauthenticatie

De partijen werken al lang samen in onderzoek op het gebied van bankbiljetauthenticatie en nieuwe digitale concepten voor bankbiljetten. Als onderdeel van de samenwerking werd de machineleesbaarheid van diepdruk en andere drukprocessen mogelijk gemaakt met de unieke gepatenteerde technologie "Sound of Intaglio®" via een gezamenlijk bedrijf. Ook zetten ze een ​​gloednieuw authenticatieplatform op, genaamd ValiCash™.

Unieke printprocessen

Diepdruk en andere speciale drukprocessen worden al lang gebruikt bij de productie van bankbiljetten en hoogbeveiligde documenten. Bij het Institute for Industrial Information Technology (inIT) van TH OWL in Lemgo hebben onderzoekers een methode ontwikkeld om staalgravure en andere drukprocessen te evalueren met behulp van beeldverwerkingsmethoden om bankbiljetten betrouwbaar te authenticeren.

Sound of Intaglio

‘In het onderzoeksproject Sound of Intaglio® hebben we met succes kunnen aantonen dat de staalgravuredruk, die goed voelbaar en zichtbaar is, kan worden geëvalueerd met behulp van beeldverwerkings- en patroonherkenningsmethoden. Het is dus een beveiligingsfunctie geworden die door machines is te lezen’, legt prof.dr. Volker Lohweg, projectmanager en instituutsdirecteur bij inIT uit. Inmiddels hebben de inIT-wetenschappers de procedure flink uitgebreid. Prof Helene Dörksen, die jarenlang actief aan het project heeft bijgedragen, voegt toe: ‘We kunnen nu ook andere belangrijke processen, zoals simultaan offsetdruk, beoordelen op kwaliteit en authenticiteit.’

Een stap voor zijn

Julian Schubert, voormalig directeur van coverno en huidig ​​hoofd Data, Vision and Authentication Solutions bij Koenig & Bauer, licht toe: ‘De nauwe samenwerking met TH OWL maakt het mogelijk om altijd een stap voor te zijn met innovatieve technologieën. Dankzij de samenwerking hebben we het traditionele maar uiterst veilige diepdrukproces naar een geheel nieuwe dimensie gebracht, namelijk machineleesbaar. Dit maakt nieuwe, schaalbare authenticatieoplossingen voor iedereen mogelijk, aangezien een bankbiljet kan worden geverifieerd door een simpele foto met een smartphone.’

Driedimensionaal

Diepdruk, d.w.z. staalgravure, is nog steeds de meest betrouwbare en veilige methode om geld te produceren - zeer fijn en in hoge resolutie kunnen zelfs gecompliceerde patronen worden afgedrukt. Naast de bijzondere optische uitstraling is de bedrukking driedimensionaal, zodat bijvoorbeeld verhogingen voelbaar zijn. Dit maakt bankbiljetten uniek en vervalsers zijn tot dusver technisch niet in staat geweest om deze combinatie van haptische en optische kenmerken te repliceren.

Geen extra beveiligingsfuncties

Een belangrijk voordeel van ValiCash™ en Sound of Intaglio® is dat het een drukproces analyseert dat al wordt gebruikt om bijna alle bankbiljetten te produceren, wat betekent dat centrale banken geen nieuwe of aanvullende echtheidskenmerken hoeven toe te passen. Ze kunnen deze technologie gebruiken op bankbiljetten die al in omloop zijn, maar ook op andere hoogbeveiligde gedrukte documenten. Bijvoorbeeld op belastingzegels, productbeschermingslabels en geboorteakten.

De ValiCash™-app is momenteel gratis te downloaden in de Apple App Store voor het authenticeren van eurobankbiljetten.

Bron: Koenig & Bauer