Abonneren  Inloggen

Geautomatiseerde VDP-productie met VariOne

12 november 2021

Xeikon kondigt VariOne aan, een nieuwe tool voor variabele data printing (VDP) met Xeikons X-800 digitale front-end. Deze geïntegreerde software-innovatie kan in complexe patronen direct unieke creatieve ontwerpen genereren en drukken op basis van afbeeldingen.

Jeroen Van Bauwel, Director Product Management, zegt: “Drukwerk wordt steeds meer op maat gemaakt. Tegelijkertijd wordt het steeds waardevoller. Met VariOne hebben we in ons R&D-centrum een grote sprong voorwaarts gemaakt. Het is mogelijk om duizenden unieke en gepersonaliseerde resultaten te creëren op basis van een basisontwerp. Onze nieuwe geïntegreerde oplossing voor variabele data printing is ingebouwd in de digitale front-end van Xeikon en levert eindeloze mogelijkheden op voor het produceren van drukwerk met unieke beelden.” Dat is mogelijk op zowel de drogetonerpersen als op de inkjetpersen.

Demonstraties zullen op afspraak beschikbaar zijn. Het nieuwe VariOne zal commercieel verkrijgbaar zijn als optie voor systemen die draaien op versie 7.0 van de X-800 of een hogere versie.

Volledig geautomatiseerd

Met Xeikons VariOne verloopt de creatie van gepersonaliseerde beelden volledig geautomatiseerd tijdens het drukproces. Van één tot miljoenen exemplaren: de softwarefunctionaliteit maakt willekeurige selecties mogelijk. Variabel drukwerk biedt eindeloze gebruiksmogelijkheden en eindeloze variaties. Wat deze nieuwe innovatie onderscheidt van de concurrentie, is de directheid van het proces. VariOne maakt het mogelijk om unieke creatieve ontwerpen met variabele patronen, willekeurige elementen en het breedst mogelijke kleurengamma direct in te slaan met variabele data, te verwerken en te drukken. Unieke ontwerpen zijn met allerlei unieke patronen rechtstreeks te creëren.

Willekeurig gecreëerd

Alles kan worden aangestuurd door de database of kan willekeurig worden gecreëerd op basis van bitmap- of vectorafbeeldingen. Zo zijn nieuwe ontwerpen te creëren met miljoenen uitzonderlijke vormen, stijlen en effecten. In uiteenlopende sectoren kunnen merkeigenaars deze mogelijkheden optimaal benutten voor toepassingen zoals modetijdschriften, winkelcatalogi, toeristische brochures, promotiemateriaal en high-end etiketten- en verpakkingsdrukwerk, om maar enkele voorbeelden te noemen.

“Mass customisation naar een ander niveau getild”

Met de nieuwe functionaliteit van VariOne wordt een nieuwe stap gezet in efficiënte en duurzame VDP-productie. Het levert ook grote tijds- en kostenbesparingen op, zowel in de prepress als in de drukkerij. Van Bauwel besluit: “Bij Xeikon tillen we mass customisation naar een nieuw niveau, dat voor iedereen in de creatieve en productieketen miljoenen manieren van meerwaarde creëert. Xeikons VariOne maakt jobs direct drukklaar. Het laat het prepressproces, dat anders ingewikkeld kan zijn, snel en flexibel verlopen.”

Bron: Xeikon