Abonneren  Inloggen

Bestenzet Printing investeert in Jeti Mira LED

10 januari 2019

Bestenzet is enkele jaren geleden, naast haar drukkerij, met grootformaat printactiviteiten begonnen. Met de toen aangeschafte UV-vlakbedprinter liep het bedrijf echter tegen grenzen aan. De nieuw geïnstalleerde Jeti Mira LED MG2732 bood uitkomst.

Uit het persbericht
Bestenzet begon in 1980 als zetterij en ging tien jaar later zelf drukken. Bestenzet Drukkerij is nog steeds gevestigd in Zoetermeer, maar daarnaast worden onder de naam Bestenzet Printing in Capelle aan den IJssel sinds een jaar of negen ook digitaal geprinte producties op klein formaat gedraaid. “De groei zit bij digitaal printen”, aldus directeur Hans den Besten. Ruim drie jaar geleden werd met grootformaat printen tevens de signmarkt betreden.

Vacuümtafel

Aanvankelijk werd de grootformaat markt bediend met een Fuji Acuity vlakbedprinter (3x2 m), maar al snel liep men bij Bestenzet tegen grenzen aan. “De top was 22.000 m2 per jaar en dan draaiden we soms 24 uur in drie ploegen. Het afplakken van de golfkartonnen platen op de vacuümtafel was veel werk en de printsnelheid van de machine was te laag. Met de nieuwe Jeti Mira LED MG2732 hebben we afgelopen maand alleen al 6.750 m2 geprint. De afwerking wordt gedaan op een G3 2XL-3200 snijtafel van Zünd”, aldus Den Besten. De Jeti Mira heeft over de gehele tafel drie vacuümzones (ook in het midden), zodat een plaat altijd vlak ligt. Met de meegeleverde ‘afdekkit’ kan snel worden geanticipeerd op elk formaat print.

Primer

Op basis van drie jaar praktijkervaring is gekozen voor een machine zonder UV-lak. “Daar wordt toch bijna niet naar gevraagd. Voor de rest hebben we een zo compleet mogelijke machine genomen. En groot; om zo goedkoop mogelijk te kunnen produceren en extreme formaten aan te kunnen. De Jeti Mira LED MG2732 heeft een tafel van 269 bij 320 cm en is voorzien van een roloptie. Het idee: overdag stijve substraten printen en ’s nachts rol naar rol”, aldus Den Besten. Voorts beschikt de machine over CMYKLcLm, wit en een primer. Met de primer is een goede hechting op glas en acrylaat mogelijk, met name een pre als het acrylaat daarna wordt gefreesd. Den Besten: “Alleen daar waar inkt komt, wordt de primer aangebracht.”

Lees hier het volledige artikel

Foto: Hans den Besten (rechts) en grafisch intermediair Peter Goemans bij de Jeti Mira LED MG2732 vlakbedprinter, met roloptie.