Abonneren  Inloggen

Lang leve de Brexit

4 januari 2019

Ondernemers die profiteren van een Brexit, ze bestaan. Bij grote bedrijven is het zelfs de meerderheid die denkt dat de scheiding goed uitpakt. ABN AMRO concludeert dit na bestudering van de enquêteresultaten van een onderzoek door de KvK.

‘De Brexit is niet louter kommer en kwel,’ meldt ABN AMRO. ‘Een interessante minderheid van bedrijven ziet juist kansen. Dat is omdat ze denken omzet af te kunnen snoepen van kleinere concurrenten, of omdat ze al ervaring hebben met WTO-handelsregels. Enkele bedrijven denken direct te kunnen profiteren van een mogelijke versoepeling van de Britse regels na een Brexit. Dat komt naar voren uit een enquȇte die de Kamer van Koophandel (KvK) eind vorig jaar hield onder Nederlandse ondernemers met handels- of investeringsbelangen in het Verenigd Koninkrijk. De KvK gebruikt deze resultaten voor zijn Brexit Barometer.

Bijna een kwart (23%) van alle bedrijven die handel drijft met of investeert in het Verenigd Koninkrijk (VK), beoordeelt zijn eigen zakelijke vooruitzichten na een brexit als ‘goed’ tot ‘zeer goed’. ABN AMRO heeft de enquȇte resultaten bestudeerd. Hoewel het aantal ondervraagden relatief klein is (271 bedrijven deden mee) denken we toch een aantal conclusies te kunnen trekken.’ Wie zijn die optimisten? Als eerste de grote bedrijven met kleinere concurrenten. Van de acht grootbedrijven die reageerden, zien er vijf de post-Brexit-toekomst zonnig in. Dat is 63%. Hoe komt dit? Lees meer op insights.abnamro.nl.