Abonneren  Inloggen

Koppermaandagprent

11 januari 2022

Koppermaandag valt van oudsher op de eerste maandag na Driekoningen. Op deze dag luidden drukkers het nieuwe jaar in. Ze maakten een kopperprent, die aan de baas van de drukkerij werd aangeboden. In verschillende plaatsen in Nederland zijn ook dit jaar weer koppermaandagprenten gemaakt.

Groningen

Voor de kopperprent van 2022 van het Grafisch Centrum Groningen is gekozen voor het schilderij Fietsers langs het Boterdiep van Jan Altink. Het schilderij toont fietsers op een lege weg, een schip in het Boterdiep, een landelijke omgeving en op de achtergrond schoorsteen van een steenfabriek.

Etten-Leur

In het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur werd de koppermaandagprent gemaakt met een originele linosnede gemaakt door kunstenaar Jan van den Brink. Bijzonder, want deze linosnede wordt normaliter vernietigd na gebruik. De illustratie is gedrukt op een Korrex proefdruk uit 1960 in de Grafische Werkplaats Etten-Leur naast het museum.

Kampen

In de Grafiekwerkplaats van Quintus in Kampen werd de tweede uitgave van de Koppermaandagprent onthuld. Beeldend kunstenaars Amarins IJntema en Valeria Vangelista hebben de prent gemaakt.

Meppel

In het Drukkerijmuseum in Meppel werd ook een kopperprent overhandigd. Onderwerp van de prent is het gedicht ‘Kom onze zinnen binnen’ van Kees van Kooten. Kunstenaars Trees van Es en Joke Geers, vrijwilligers van het Drukkerijmuseum, hebben de Kopperprent ontworpen en gedrukt op een pers van het museum.